HOYA Testing Facility
Landschap Reviews Techniek/Tutorials

Het grote verschil tussen Resin Filters en Glazen Filters

Artikel uit het NCN Magazine 2019

In een eerder artikel in het NCN Magazine heb ik het gehad over je eerste filter set aanschaffen. Daarin besprak ik al enkele verschillen maar wat is nou echt het verschil?

Ik neem je in dit artikel mee in de technische wereld van filter tests en productie om jou het verschil voor te leggen. Wat je hopelijk aan het einde wat meer duidelijkheid schept over de verschillen in materiaal en coatings.

Goed we gaan aan de slag…

Voor dit artikel heb ik een bezoekje gebracht aan Nederlands enige test bank voor filters (Bijnaam de pijnbank) HOTFA (Hoya Optical Testing Facility Almere). Hier worden allerlei testen uitgevoerd voor diverse type glas en plastic. Twee van die testjes zijn extreem belangrijk voor filter fabrikanten deze heb ik dan ook gebruikt op 3 merken filters (Merknaam laat ik achter wegen).

Test 1 is een soort test beeld, ook wel genoemd: Resolving Power Test Target. Deze test is ontwikkeld door NASA en wordt door NASA gebruikt voor resolutie testen. Het testbeeld wat links te zien is, is 4mm groot en wordt door een beam van licht uit gelezen bij het plaatsen van een filter tussen de twee witte buizen wil je zo min mogelijk scherpte verliezen dus moet het beeld gelijk blijven. Later meer over de resultaten.

Test 2 is het zwarte torentje, Dit is een Transmissie test deze test laat de doorlaatbaarheid van licht en kleur zien per kleurwaarde. De uitwerking is afhankelijk van het materiaal en de coating zo is een vensterraam gemaakt van bepaald glas wat maar 90% licht door laat (Transmissie) en met coatings kun je tot 99,4% licht doorlaat krijgen. Ook meet deze test met name de kleurzweem sommige filters laten veel Blauw door ander meer warme kleuren dit kun je zien door een piek. Kleine noot: het zichtbaar spectrum heeft een golflengte tussen de 380nm (violet) en 780nm (rood) daar moeten we goed op letten.

Test Opstelling zonder glas of resin filters neutraal resultaat.

Goed nu je de basis van de test opstelling snapt kunnen we gaan testen.

Ik heb test 1 de scherpte test onder verdeeld in 2 test pogingen mede omdat het verschil tussen Optisch glas en Duits Schott Plate Glass B270 (Een extreem helder soort glas nauwelijks te zien waren. Uitleg waarom: Optisch glas is een varriant op Schott Plate Glass de verschillen zijn zo minimaal op gebied van scherpte wij konden ze zelfs met de test niet vinden. Waar je wel verschil gaat zien is in test 2 die volgt later in dit artikel.

Zie de resultaten hier onder:

Glazen Filter nauwelijk scherpte verlies
Resin Filter enorme scherpte verschuiving.

Zoals je ziet zie je duidelijke verschil in scherpte, de scherpe foto heeft geen zichtbaar scherpte verlies echter wel een kleine verschuiving in het test beeld maar dit is normaal elk stuk glas vervormd het licht op zijn eigen manier belangrijker is de scherpte na het stil houden van het filter en die is bij glazen filters extreem hoog. Dan nemen we een kijkje aan de Resin kant zelfde testbank je ziet een duidelijke verschuiving van licht en een enorme afname van scherpte dit is natuurlijk uitvergroot want dit is maar een testbeeld van 4mm. Maar goed je kan je dus voorstellen dat dit erg zonde is om voor je dure 24-70 te doen of wat dacht je van een 16-35? Die zijn zo mooi scherp en dan  plaats je voor dat dure glas zomaar plastic… Goed dan heb je natuurlijk verschillende klasse resin maar het blijft scherpte verlies. Dit is een extreem geval bij Optisch glas gaat het verschil meer zitten in de coating.

Over de coating gesproken test 2 de transmissie test daarop heeft de coating de grootste invloed. Een veel gehoorde klacht van Filter gebruikers is ik heb een kleurzweem in mijn filter of ik krijg mijn kleuren niet zoals ik dat wil… Daarvoor is een coating een belangrijk onderdeel en dat testen we hier met de transmissie test deze test kon ik scherm afbeeldingen maken wat bij de NASA test niet kon. Dus iets meer details.

Goed om test 2 beginnen heb ik drie verschillende filters getest Merk X (Resin) Merk Y (Optisch Glass) Merk Z (Schott Plate Glass met coating)

Transmissie test Merk X Resin enorme kleur zwemen.
Transmissie test Merk Y Lichte voorkeur aan blauw zwemen.
Transmissie Test Merk Z heel neutraal.

Wat de test resultaten zeggen zal ik uitleggen per curve

Te beginnen bij Resin Filter merk X: Wat hier op valt dat een heel pallet aan Rood en blauw/Violet gewoon door gelaten wordt waarin rood uitblinkt daar waar oranje en geel heel erg geblokt wordt. Nou kun je denken ah mooi! Mijn Oranje zonlicht wordt geblokt en de rest van het landschap niet. Dan moet ik je teleurstellen dat zal niet gebeuren zodra je dit filter gebruikt zul je een grote kleur afwijking en kleurzweem ervaren nou zit dit verschil veel al in de coating maar ook heel veel in het materiaal zelf dat zijn de eigenschappen van kunsthars. En als je dan beseft dat de prijs nog best hoog is voor dit resultaat kan ik me voorstellen dat je met een rot gevoel terug komt van je eerste filter ervaring. Erbij op tellen dat je scherpte verlies hebt is dit eigenlijk weggegooid geld. Kleine noot: Ik ben nog geen resin filter tegen gekomen die in de buurt komt van glas mocht je die wel gevonden hebben dan daag ik je uit een afspraak te maken op de test bank.

Dan komt Merk Y:

Wat opvalt aan merk Y is dat de curve al veel geleideker is dat bumpje geel in het midden is het licht waaronder wij werkte dus deze mag je niet mee rekenen. Wat daarnaast opvalt is de lichte voorkeur voor blauw van het filter dat verklaart een hoop resultaten die mij opgevallen zijn bij het fotograferen met dit filter. Echter willen we een zo vlak mogelijke lijn.

Dit merk is natuurlijk van glas dus dat scheelt al enorm en de coating heeft de grootste invloed op de curve voor iemand die net begint met filters is dit Merk Y een prima merk om zijn ervaring mee op te doen. Echter noem ik geen merk namen omdat ik geen merken ongepast de hemel wil inprijzen of wel uit prijzen. Dit artikel draait puur om de verschillen per materiaal en coating.

Want wat is nou het ultieme filter dan?

Dat is wanneer materiaal en coating perfect op elkaar zijn afgestemd.

Het meest perfecte filter ligt voor iedereen anders op de testbank niet maar in de echte wereld wel. Soms heb je als fotograaf een eigen voorkeur en hou je van een wat meer blauwe cast en dan past merk Y beter bij je. Ga je voor neutraal Neutraal dan kies je merk Z

Want wat valt op in de curve van merk Z:

Wat bij merk z opvalt is dat de test bank aangeeft dat hij gelijk is in elke kleur dat blijkt uit de tests op de test bank maar is dat wel zo? Merk Z lijkt nu perfect omdat de curve een hele mooie horizontale lijn heeft.

Maar…. Een test bank is mooi en ergens op gebaseerd maar hoe presteren de filters in het echt?

Om dat te testen heb ik alleen Resin niet getest waarom? Simpel ik wil dat gewoon niet voor mijn dure lens dus nam ik merk Y en merk Z mee naar helaas 2 verschillende locatie’s ik kon ze helaas niet op de zelfde dag van de desbetreffende importeurs lenen. Des al niet te min kun je wel goed zien wat het verschil is ik laat express de onbewerkte en bewerkte naast elkaar zien. De achterliggende gedachten daarvan is dat bewerken een naar mijn mening must is wil je je eigenstijl hebben als fotograaf. Dat kun je mooi vinden of niet dat is aan jou.

Ik laat onbewerkt zien om eventueel aanwezige kleurzwemen te ontdekken en kijken of dat in de bewerking is opgelost.

Onbewerkt Haven van Dronten Lichte voorkeur aan blauw niks aan de hand makkelijk op te lossen.
Bewerkt Haven van Dronten mijn creatieve uitwerking D7100 @ 12mm iso 100 f/11 25 seconden.
Onbewerkt Poort van Dronten compleet kleur neutraal zoals het echt was test klopt dus.
Bewerkt Poort van Dronten Creatieve uitwerking zoals ik dat mooi vind D800 @ 16mm iso 250 f/11 8,0 seconden.

Conclusie:

Welk merk je ook koopt doet er niet zoveel toe als het verschil tussen Resin en Glas kijk naar je eigen foto’s en jou eigen voorkeur en baseer daar je keuze op. Wil je echt kleur neutraal kies je daarvoor heb je een lichte voorkeur voor blauw kies je voor een filter daarvoor.

Kortom test gewoon eens verschillende merken in de winkel vraag ernaar er is veel mogelijk.

Want zo’n test bank is leuk maar het moet werken in het veld. Daar wanneer jij in een landschap staat moet je zonder gedoe handig en snel met je filter kunnen werken.

Wat je ook doet maakt dus niet uit je hebt al goede glazen filters vanaf 160 euro per filter en een goede houder met CPL voor 130,-  dus voor een bedrag van 350 euro kun jij al een flinke start maken want onthoudt duur is niet altijd beter. Dat heb ik zelf ondervonden tijdens deze filter testen. Dat is een van de grote redenen dat ik geen merken noem ik ben hier niet om merken af te kraken ik ben hier om te informeren over de verschillen.

Technische info over resin:

Resin duur woord voor kunst hars (plastic) het wordt veel al gebruikt als vervanger voor glas en komt voort uit de jaren 90-10 toen de techniek er nog niet was om goedkoop glazen filters te produceren Kunst Hars was toen een goede vervanger voor dit probleem waarmee het merk Cokin als een van de eerste op de markt kwam daarna volgte er meer. Inmiddels zijn er 10 tallen filter merken bij elke letter in het alfabet zal vast wel een filter merk te vinden zijn. Filters moet je ervaren voor je ze koopt is mijn mening vaak in overleg is dit wel mogelijk met je lokale camera gigant of volg een workshop bij een fotograaf die met de filters werkt of vraag een collega fotograaf om eens mee te lopen en te proberen zo kun je vast proeven voor je aan filter begint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *