Landschap Reviews Techniek/Tutorials

Sirui filtersysteem, ultieme kwaliteit?

Sirui’s filtersyteem. Ik ontdekte dit systeem op de Professional Imaging 2018. Daar stonden de jongens van TSE Imaging met dit systeem op een testbank. Destijds werkte ik met een ander merk filters en was ik daarmee tevreden, dus was ik sceptisch over de resultaten. Nu –  1,5 jaar later – mag ik de filters in de praktijk testen. Daar houd ik van, want kwaliteit komt niet van een verkoop praatje, dat moet je kunnen ondervinden. In deze review ga ik uitzoeken of wat ze zeggen, waar is… En dan zal ik mijn bevindingen ook onderbouwen.

Sirui Filter systeem

Mijn verwachtingen:

Mijn verwachtingen liggen hoog, mede door de hoge status van dit product. Zowel van de bouw kwaliteit, als optische kwaliteit. Ik verwacht op zijn minst optisch glas en geen Resin Resin is kunsthars en geen optisch glas. Verder een simpele, maar doeltreffende, stabiele houder voor de filters. Als ik de testbank resultaten moet geloven, moeten ze erg weinig scherpte verlies opleveren. Ook dat ga ik testen.

Uiteraard werk ik als landschapsfotograaf veel met filters en heb ik dus de kennis om deze filter eens goed aan de tand te voelen. Maar voldoen ze ook aan mijn standaard?

Even terug in mijn filter geschiedenis: ik heb in 2014 ooit mijn eerste setje aangeschaft. Ik had niet veel budget, dus kocht ik Resin filters. Hier kreeg ik na één keer gebruiken al een hekel aan de kleurzwemen en de foto’s werden zachter. Deze filters heb ik nog altijd thuis liggen, maar gebruik ik eigenlijk niet meer. Want begin 2015 ben ik overgestapt op filters van optisch glas, wel van hetzelfde merk. Ik had minder last van scherpte verlies, echter nog steeds een lichte blauwe cast en deze moest ik altijd corrigeren.

Kort gezegd, ik heb het ideale filtermerk nog niet gevonden. Wellicht wordt dit systeem dan het ultieme systeem?

Om de filters en het systeem goed te kunnen vergelijken, ben ik op pad geweest en bezocht ik HOTFA (Hoya Optical Testing Facility Almere). Daar staat de pijnbank voor elke filter. Later meer over deze test.

HOTFA testbank op de laptop transmissie test zwart wit beeld is een NASA resolutie test.

Eerste Indruk:

Na ontvangst van mijn pakketje van CameraNu.nl begon het avontuur ‘hoe bevalt het product?’ Als eerste pakte ik de houder uit. Deze komt met zijn eigen tasje en CPL Filter (met Protective Film) Wat meteen opvalt is dat de houder van aluminium is met duurzaam plastic slots die je glaswerk niet beschadigen. Hij wordt geleverd met een 86mm polar en lens fitting van 82mm. Mocht dit niet passen, geen enkel probleem: er worden ook een 82-77mm, 82-72mm en een 82-67mm adapter ring mee geleverd, zodat hij meteen op de meeste lenzen te gebruiken is (erg fijn voor Nikon gebruikers, die meestal 77mm schroefdraad hebben). Daarnaast valt mij op dat de houder een foam ring bevat. Daarmee voorkom je licht lekkage. Waar Lee dit op de filters heeft, heeft Sirui dit juist op de houder.  Iets wat ik persoonlijk veel handiger vind,  zeker voor fotografen die overdag lange sluitertijden willen maken. Maar dat is een kwestie van smaak en afhankelijk hoe je werkt/fotografeert.  Dan is lichtdichtheid erg prettig. Ik heb het hier over houder model B; dit is het verbeterde model. Deze is traploos in te stellen, waar model A met stapjes van 5 graden gaat. Iets om bij aanschaf op te letten.

Wat mij erg opvalt, is de mate van bescherming en aandacht voor de simpele, kleine details.

Als je de filters binnen krijgt, zitten ze goed verpakt tussen schuim en bevatten ze bescherm folie. Daarnaast is het erg prettig dat elk filter een label aan het zakje heeft met het type filter. Zo vind je snel het juiste filter. Het zijn kleine details die je na langere tijd leert waarderen. Een zonsondergang kan snel veranderen en dan wil jij wel het juiste filter snel kunnen vinden. Kortom, een pluspunt.

Hoe presteert het in het veld?

Om te zien of de filterhouder goed presteert, ben ik het veld in gegaan. Eerst heb ik overdag een test gedaan, waarbij ik heb getest hoe licht-dicht de filterhouder is met het zonnetje recht van boven en de camera horizontaal. Dit was bij mijn vorige setje niet te doen: interne reflecties tussen de filters, dus Sirui moest zich bewijzen…. En tot mijn verbazing geen interne reflecties, geen kleurzwemen en geen vreemde vlekken. Dat is heel fijn, want dit betekent dat ik nu ook overdag mooie zwart wit lange sluitertijden foto’s kan maken. Tot dusver ben ik tevreden met het resultaat. Maar hoe zit het met scherpte verlies? Ook niet onbelangrijk. Met een dure lens moet je absoluut geen scherpte verlies ervaren, althans, als je als iets verliest, dan minimaal. Ik heb de volgende foto’s naast elkaar gelegd en heb gekeken naar mijn focus punt: op het blote oog geen verschil te zien.

Nu werd ik steeds meer benieuwd naar een situatie waar ik het meest mee te maken heb, namelijk rond zonsondergang en erna. Hoe presteert alles dan? Dus weer het veld in.

Ik ben naar een plek gereden welke ik nog voor een opdrachtgever vast moest leggen. Dat zegt wat over mijn verwachtingen: je kan niet aankomen met onscherpe foto’s. De opdracht was een vervreemdend beeld neer te zetten. Ik zette mijn camera op statief, zette de houder in elkaar en begon te werken. Tot dus ver simpel. Wat het weer betreft was het wel een uitdaging: het spetterde al en er waren onweersbuien voorspeld  met harde windstoten. De filters hielden zich goed. Ik heb gewerkt met een 1.2 zacht verloop filter en een ND64, mijn favoriete combinatie. Uiteraard met CPL filter, die overigens makkelijk te verstellen was. Ideaal: zo kon ik blijven verbeteren. Bij mijn vorige filterhouder moest ik eerst alles demonteren en dan draaien… wat niet alleen vingettering opleverde door de kleine maat,maar ook nog eens ergernis.

Wel valt mij op dat ik op mijn 16-35mm een klein beetje vingettering heb, maar met lenscorrecties is dat zo verholpen. Verder merk ik dat je de houder extreem recht moet houden om deze vignettering niet te hebben. Maar dat zou je op kunnen lossen door  het meegeleverde setje schroefjes en schroevendraaiers, voor een 3 naar 2 slots conversie. Iets wat ik zeker nog eens ga doen, want zo vaak werk ik in de praktijk niet met 3 slots. Dan wordt hij dus dunner en heb je dit probleem minder.

Wat mij daarnaast opviel, was het gemak van monteren, filters plaatsen en je CPL draaien op een simpele maar doeltreffende manier… hoe simpeler, hoe beter. Dan kan er niet veel stuk gaan, is mijn ervaring.

Op de testbank

Bij HOTFA heb ik de filters mogen testen, want verkopen is één ding, maar onderbouwen met feiten is een ander verhaal.

Bij HOTFA heb je twee belangrijke test systemen. Ten eerste een resolutie test, de zogeheten ‘Resolving Power Test Target’. Deze wordt door de NASA gebruikt voor tests op het gebied van resolutie. Deze test gebruik je om vast te stellen hoeveel scherpte je verliest met het filter. En er wordt getest met een transmissie test, dat is hoeveel licht een filter doorlaat, als ook welke kleurwaardes. Zo laat niet al het glas 100% licht door: een simpel raam in je woning laat gemiddeld maar 90% licht door. Met speciale coatings kan dit meer (tot wel 99.4%) of minder worden.

Zoals je ziet, komen mijn oude filters (merk X) niet heel goed uit de test (waarvan de optische glas filters nog het best waren). Bij de resolutie test zie je duidelijk dat een resin filter een behoorlijke verschuiving van scherpte geeft. Dit testbeeld met streepjes en cijfers is 4mm groot, moet je na gaan als je dit op je 35mm 50MP sensor doet met een dure lens. Dat is niet heel slim. Daarnaast zie je in de transmissie test, dat het één grote kleurzweem is. Zo heb ik dat ook ervaren en dat wordt hier bevestigd. Het ideale beeld is een horizontale lijn. Dat gele bultje komt door het licht waaronder wij aan het testen waren.

Maar nu Sirui: hoe presteren die op de testbank? Nu zo:

N.B. Het zichtbaar spectrum heeft een golflengte tussen 380nm (violet) en 780 nm (rood)

Zoals te zien is, geeft dit een vrijwel horizontale lijn. Dit correspondeert met mijn ervaring in het veld. Geen kleurcast meer: waar mijn vorige filters van glas meer naar blauw neigden, zijn deze kleur neutraal. En dat is fijn, want zo heb je in de ontwikkeling van je foto’s minder bij te stellen en meer vrijheid in het matchen van een kleur (je hebt simpelweg meer data om beide kanten op te werken). En mocht ik voor een opdrachtgever kleurneutraal moeten werken, dan is dit ideaal. Zo weet ik zeker dat ik in de juiste kleuren fotografeer.

Conclusie

Het is mij zeer goed bevallen. Ruim inzetbaar, hoge kwaliteit, degelijk en dus krijg je waar voor je geld. Waarmee ik niet zeg dat deze filters goedkoop zijn. Maar de resultaten zijn de prijs meer dan waard. Mijn verwachtingen zijn uitgekomen en ik ben over. Wat mij nog het meest verbaasde, was het feit dat ik eindelijk een beeld zag zoals het ook op locatie eruit had gezien. Wat je daar later in nabewerking mee doet, dat is voor iedereen anders, maar je basis bestand is neutraal en daar kan je gewoon veel meer mee. Kortom voor mij is dit het systeem, wellicht voor jou ook.

Vanaf nu werk ik met een Sirui filter set.

Een groot voordeel van werken met dit systeem is dat het voor zich werkt, het is makkelijk, snel en innovatief. Mijn ervaring met filters kreeg een totaal nieuwe dimensie door dit systeem.

Plus punten

  • Foam seal op de houder
  • Zeer complete houder met adapter ringen voor vrijwel iedere lens
  • Degelijke, robuuste bouwkwaliteit
  • Gemaakt voor in het veld
  • Scrol wiel voor de CPL
  • Modulaire houder

Min punten

  • Minder beschikbare accessoires, zoals filter tunnels
  • Op het moment van schrijven geen unieke filters, zoals de concurrentie wel heeft

Als ik Sirui een tip mag geven voor verbetering, zou dat het volgende zijn:

Ik zie graag bij de houder nog een extra adapterring in het pakket, om handig en snel te kunnen wisselen tussen wel of geen CPL. Ik vind het persoonlijk vrij veel werk hem eruit te halen en weer in te zetten. Daarnaast zie ik graag een starters kit met houder inclusief ND64 of ND1000 & GND. Op deze manier maak je het aantrekkelijk in te stappen.

Prijs kwaliteitsverhouding

Voor de prijs zou ik hem niet laten liggen. Ik heb met verschillende  filter systemen gewerkt: van heel goedkoop tot heel duur. En als ik zie wat Sirui hier op de markt heeft gebracht tegen deze prijs, zou ik mij geen 2x bedenken. 

Voor 129,95 heb je een houder incl. CPL adapterring en verloop ringen in een eigen tasje. Het product is deze prijs zeker waard gezien de mogelijkheden.

Ik heb er met plezier mee gewerkt en hij blijft vanaf nu in mijn tas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *